sp.a Melle

Jij maakt morgen!

Shop bij een winkelier van hier!

Op de gemeenteraad van februari stelde sp.a-raadslid Tim Dhondt een vraag over het stimuleren van de lokale economie door de zelfstandige ondernemer tegemoet te komen en de lokale inwoners te stimuleren om lokaal de boodschappen te doen.

De concurrentie van grote ketens en het internet zijn moordend voor de kleine ondernemer. Meer en meer blijkt uit cijfers dat deze ondernemers het water aan de lippen staat. De prijzenoorlog op de markten is hard, met dergelijke dumpingprijzen kan een kleine ondernemer niet overleven. Ze werken hard, presteren dubbel zoveel uren en zien dan nog te vaak zwarte sneeuw. Die eerste jaren zijn voor een kleine ondernemers moordend, eens ze door deze zure appel zijn, begint een licht aan het einde van de tunnel te komen.

Op heden wordt er nog niet zoveel ondernomen om de lokale economie te ondersteunen. In Melle missen we onder andere een volwaardige middenstandsvereniging. Er is wel de LEM (Raad voor Lokale Economie Melle) die zelfstandigen samenbrengt en zorgt dat er genetwerkt wordt, toch blijven de grote initiatieven die we in buurtgemeenten zien uit.

Het gemeentebestuur hield enkele jaren geleden de Mellebon boven de doopvond. Deze bonnen kan je gebruiken bij de deelnemende handelaars. Een goed idee, al is het voor de handelaar niet steeds even voordelig. In het begin mocht je deze bonnen, als zelfstandige, maar 2 maal per jaar indienen bij de gemeente om dan nadien de centen te ontvangen. Tegenwoordig mag je maandelijks factureren en wordt na 30 dagen het bedrag uitbetaald. Om die reden sluiten sommige zelfstandigen niet aan, zij willen niet meer dan een maand op hun geld zitten wachten en daarnaast bezorgt het hen extra administratief werk.

Ooit waren de centrumstraten in Melle gevuld met winkels. De één naast de ander. Op heden staan deze straten bijna leeg. Gelukkig zijn er nog een aantal ondernemers die durven, anders was het eerder een spookstraat dan een winkelstraat. “Dat is geschiedenis en ligt ver achter ons” wist schepen Erwin Vanheesvelde te zeggen. Dat klopt, maar moet je het daarom zo laten? Wij denken het niet, het is al meer dan eens gebleken dat de geschiedenis zich herhaalt.

Van het antwoord op de vraag “wat er dus zal ondernomen worden om de lokale economie te laten heropleven en bloeien”, werden we niet veel wijzer. Uit de uitleg was vaag en niet duidelijk, we kregen niet meteen de indruk dat er de komende jaren veel zal ondernomen worden om de lokale economie aantrekkelijker te maken zodat ondernemers durven investeren in Melle en Mellenaars gestimuleerd worden om lokaal te shoppen.

De schepen eindigde met de woorden “de huidige leegstand blijft stabiel, dat is toch een goed teken”.

De meeste nieuwe handelspanden worden na aanbouw allemaal omgevormd naar kantoren en burelen. Dat noemen wij niet echt lokale economie. En daarnaast vinden wij dat elk pand dat leeg staat er één te veel is.

Het zal dus van initiatieven uit de zelfstandigen zelf, zoals de ‘late night shopping’, moeten komen vrezen we.


Aangemaakt door Tim Dhondt - 22 februari 2020

Vind meer (op deze site)

Herbeluister

Herbeluister de gemeente- of ocmw-raad.

Zoek artikelen

Zoek in ons archief naar eerder verschenen artikelen.

Contacteer ons!

Heeft u vragen, opmerkingen? Laat het ons weten!.

Schrijf in op onze nieuwsbrief


sp.a in Melle