sp.a Melle

Jij maakt morgen!

Gemeenteraad in maart.

De legislatuur start goed want in maart 2019 wordt er geen gemeenteraad gepland. Dit betekent dat er tussen de gemeenteraad op 18 februari en de eerstvolgende op 29 april (10 weken lang) niet echt iets kan worden beslist in Melle. Wim Verween vroeg in de gemeenteraad van januari naar de reden en deed een suggestie om een andere datum in maart te kiezen. Hieronder kan u zijn vraag lezen. Er werd door de meerderheid heel wat naast de kwestie verteld en gepraat, maar een reden bleef uit. Jammer dat sommige raadsleden van de meerderheid een skivakantie verkiezen boven het besturen van Melle. Interesse in deze bespreking? Hier kan u het geluidsfragment beluisteren.


Op 3 januari kreeg ieder gemeenteraadslid een overzicht met 9 vergaderdata in 2019 op.

Op 4 januari kregen we een overzicht met 10 vergaderdata.

12 minuten nadien werd ook dit overzicht tegengesproken en werd opnieuw en zonder motivatie de raadszitting op 18 maart geschrapt, maw er zouden opnieuw 9 raadszittingen plaatsvinden.

Lieven en ik vroegen naar de reden, maar kregen enkel de reactie dat er incl de installatievergadering er 10 zittingen plaatsvinden. Een woordje uitleg bleef uit.

Het decreet lokaal bestuur geeft in art 18 inderdaad als richtlijn dat de besturen minstens 10 keer per jaar horen te vergaderen er wordt jammer genoeg niet gezegd waarover deze vergadering moet gaan.

Je moet inderdaad niet vergaderen om te vergaderen, maar waarom er in januari twee raadszittingen plaatsvinden en in maart geen werd niet verduidelijkt.

Maar onze vraag is niet of we in 2019, 9, 10 of 11 keer vergaderen.

Wat voor ons belangrijker is, is dat de raadszitting van 18 maart werd geschrapt zonder enige uitleg; waardoor er tussen 18 februari en 29 april geen vergadering zal zijn van zowel OCMW- als gemeenteraad. Maw, er kunnen gedurende 10 weken geen beslissingen worden genomen door gemeente en OCMW-raad. Onze bezorgdheid gaat dus niet uit naar het feit of er 9, 10 of meer zittingen per jaar plaatsvinden, maar dat onze gemeente en OCMW gedurende meer dan twee maanden niet worden bestuurd door het hoogste bestuursorgaan.

Als enige uitleg uitblijft kunnen wij alleen maar speculeren dat jullie in maart geen bestuursmeerderheid hebben, maar dat kan worden weerlegd mits een motivatie.

We vernamen dan ook graag de reden van het annuleren van deze raadszitting op 18 maart?

Kan deze raadszitting niet worden verplaatst naar een ander moment in de maand maart?

Onze vraag is waarom er geen vergadering is in maart en er hierdoor 10 weken tussen beide raadszittingen zit . Dit is nog nooit gebeurd.

Wij kunnen maw niets anders besluiten dat jullie in maart geen bestuursmeerderheid hebben.

Melle verdient geen bestuur van lopende zaken en al zeker niet omdat jullie bestuursmeerderheid niet voltallig kan aanwezig zijn. Wij staan aan het begin van de legislatuur en willen geen enkel dossier uitstellen omdat jullie in maart geen bestuursmeerderheid hebben.

Bovendien tilt de overheid er ook zwaar aan indien er meer dan 6 weken tussen beide raadszittingen zit. De wetgeving is in die zin duidelijk: er dient continuïteit van bestuur te zijn.

Zoals jullie ongetwijfeld weten kan onder deze omstandigheden maw zodra (buiten de zomervakantie) er meer dan zes weken tussen twee raadszittingen is, door één vijfde van de raadsleden, maw 5 raadsleden, worden beslist om zowel de gemeente als OCMW-raad toch te laten plaatsvinden en deze bijeen te roepen.


Aangemaakt door Wim Verween - 24 januari 2019

Vind meer (op deze site)

Herbeluister

Herbeluister de gemeente- of ocmw-raad.

Zoek artikelen

Zoek in ons archief naar eerder verschenen artikelen.

Contacteer ons!

Heeft u vragen, opmerkingen? Laat het ons weten!.

Schrijf in op onze nieuwsbrief


sp.a in Melle